Publicat de: leonard oprea | 11 septembrie 2010

leonard oprea: SALVATI-L PE VLADIMIR TISMANEANU!


 

 

 

 

 

 

 

 

vladimir tismaneanu

 

leonard oprea:

SALVATI-L PE VLADIMIR TISMANEANU!

(sau, un text primit: Moartea se numeste Tismaneanu…)

Am primit un text (poate si voi l-ati primit) semnat de Gheorghina Popovici (nu stiu cine este). Tiltul: “Moartea se numeste Tismaneanu”. Aveti mai jos si unde poate fi citit acest text, plus textul propriu-zis, publicat in septembrie 4, 2010, la “Comentarii”, Senat EVZ (Evenimentul Zilei, binecunoscutul cotidian national romanesc).

***

Dragi cititori, consider ca din punct de vedere moral, dar si din acela al constiintei mele de artist, este extrem de important sa va marturisesc ce urmeaza mai jos si sa va rog respectuos sa cititi totul cu maxima atentie:

Eu, Leonard Oprea, il cunsoc pe profesorul, doctor in stiinte politice, si autorul Vladimir Tismaneanu de peste 20 de ani. I-am citit si, chiar i-am studiat, luind notite, cartile si eseurile. Este un autor genial. Scriind eu si publicind despre domnia sa si creatiile sale, sunt primul autor care l-a numit, nu doar genial, dar (am creat sintagma): fiinta planetara, alaturi de alti giganti ai culturii romane si universale, Emil Cioran, Mircea Eliade. Eu sint autorul ideii si editorul primei sale carti in Romania post-decembrista, despre comunismul romanesc si revolutia din Decembrie ’89: Condamnaţi la fericire. Experimentul comunist în România. Tot datorita ideilor mele si interviului meu cu domnia sa, a fost publicata prima carte de dialoguri cu dinsul despre Romania comunista si post-revolutionara: Ghilotina de scrum. Iar, intiia carte a domniei sale, cu adevarat revelatie si cutremur in Romania, am publicat-o la fosta mea editura bucuresteana,“Athena”: Noaptea totalitară: crepusculul ideologiilor radicale în Europa de Est. Pentru prima oara in Romania post-comunista, un Premiu romanesc si international a fost acordat domniei sale si operei sale, de catre Fundatia culturala “Vladimir Colin”, al carei fonadator si director am fost. Asa s-a intimplat sa fie – eu sa afirm public intiia oara in romana si engleza, world-wide (cititi pe amazon.com), ca Stalinism for All Seasons: A Political History of Romanian Communism, romanul politic al lui Vladimir Tismaneanu este o capodopera, o “masterpiece” cruciala in filosofia, istoria si cultura universala. Mai mult l-am ajutat direct si in mod decisiv sa publice in conditii onorabile aceasta carte, la editura “Polirom”, Iasi.

Totodata, ca om, artist si fost anti-comunist disident si etern disident impotriva oricarei dictaturi, inclusiv cea populista a Americii de astazi, sunt primul (si din cite stiu eu si dovezile abunda, realmente abunda) care a indraznit sa il apere in mod public, pe Internet, in mass-media din tara si din diaspora, pe Vladimir Tismaneanu cind, nu cu mult timp in urma, a primit o scrisoare de amenintare cu moartea. Sau, cind a publicat acea carte de convorbiri politice cu ex-presedintele Romaniei, Ion Iliescu. Ori, cind a fost numit Presedintele Comisiei pentru investigarea crimelor Comunismului Romanesc. Sau cind a fost atacat vehement, spre exemplu de Caius Dobrescu, Marius Oprea si asa mai departe.

Eu, Leonard Oprea, il cunosc foarte bine pe Vladimir Tismaneanu si in alt fel: ca om, ca evreu si ca roman; dar si ca evreu-roman-american.

Pe scurt, l-am admirat si pretuit cu mare afectiune pe acest om, filososf si autor de exceptie. Este foarte adevarat, ca ii sunt profund indatorat lui Vladimir Tismaneanu pentru toate eseurile si articolele semnate de domnia sa despre cartile si eseurile mele. Dar, nu doar dinsul le-a criticat si elogiat; au facut-o si o vor face si altii, in egala masura, cred eu. Subliniez totusi, sunt onorat si indatorat pentru atentia publica, deosebita ce mi-a acordat-o ca scriitor si ca ex-disident anti-comunist. Altfel, nu stiu. De aceea, intaresc: multumesc enorm, domniei sale.

Ei bine, in ultimul an, adica 2009 – 2010, am sesizat insa, o pronuntata anomalie privind mai tot ce, in aceasta perioada, a publicat filosoful Vladimir Tismaneanu, in special considerind eseurile si articolele semnate de domnia sa in Senatul EVZ, al “Evenimentului Zilei”, binecunoscut cotidian national romanesc.

In mod clar si raspicat, asa cum am fost, sunt si voi ramine in tot cine si ce sunt, ce si cum scriu, marturisesc ca: am inceput sa nu il mai recunosc pe Vladimir Tismaneanu, geniul admirabil… Da, sa nu il mai recunosc…

Asadar, Maestrul meu intru ale scrisului, Vladimir Colin, dar si Rabbuni al meu intru ale Spiritului intru Credinta, Nicolae Steinhardt mi-au “corectat” in mod categoric genele constiintei si moralei mele, ale spiritului meu ca om si artist cind m-au invatat temeinic si ireconciliabil ca: daca nimic nu am ce spune, tot ce voi scrie si faptui si viceversa – este… nimic. Adevarat, au spus-o si Apostolul Neamurilor, Sfintul Pavel si Eminescu si altii asemenea, insa Maestrul meu si Rabbuni al meu chiar au reusit sa alchimizeze aceasta axioma in, ce pot numi, inima vietii mele. Si, asa traiesc.

***

Vladimir Tismaneanu, in “Evenimentul Zilei” in mod execrabil este tinta a tot felul de atacuri, sa nu le numesc “gomiste”, dar abominabile, le pot numi. Chiar daca, da – ciinii latra si ursul trece, eu unul sunt si voi fi mereu impotriva acestor putrefactii, nu o data criminale acte, tipice “Tiganiadei romanesti” (si fac referire la eseul meu binecunoscut Bizantinism sau Tiganiada romaneasca? ). Insa, dragi cititori, cu tot respectul si admiratia si afectiunea pentru filososful Vladimir Tismaneanu, acest text ce l-am primit din partea Gheorghinei Popovici, desi, nu cunosc aceasta persoana, textul ei imi apare ca fiind, nu doar IN AFARA atacurilor mai sus pomenite, nu doar sincer, dar si scris cu REALA disperare si REALA dorinta de a-l ajuta pe filososful Vladimir Tismaneau.

Recunosc insa, ca, in anumite privinte – ma refer la unele exprimari din acest text – hotarit lucru, nu pot fi de acord cu Gheorghina Popovici. De asemenea pun sub semnul intrebarii unele dintre afirmatiile dinsei. Dar, replica dinsei a fost totusi publicata de „Evenimentul   Zilei”: http://www.evz.ro/detalii/stiri/vladimir-tismaneanu-moartea-se-numeste-enoiu-456961.html

Totusi, din punctul meu de vedere si citind si textul ce vi-l reproduc mai jos, mi-am pus intrebarea:

oare filosoful Vladimir Tismaneanu, dintr-o fiinta planetara, a devenit doar un simplu profesor si jurnalist roman cu domiciliul in America? Cum este posibila aceasta tragedie?

Tocmai de aceea, va rog:                                                                                                                            SALVATI-L PE VLADIMIR TISMANEAU!

Iata mai jos apelul umanitar al Gheorghinei Popovici:

 http://www.evz.ro/detalii/stiri/vladimir-tismaneanu-moartea-se-numeste-enoiu-456961.html

SPUNE-ŢI PĂREREA!

0 răspunsuri, 0 voturi 4 septembrie, 08:34.

gheorghina popovici

De ce nu acest titlu: MOARTEA se numeste Tismaneanu? E pentru prima oara cind incerc sa comunic ce am de zis in acest forum. Si am decis asa, ca nu mai suport ce se intimpla.

De ce nu acest titlu: MOARTEA se numeste Tismaneanu? E pentru prima oara cind incerc sa comunic ce am de zis in acest forum. Si am decis asa, ca nu mai suport ce se intimpla. Nu cred ca va aparea ceea ce urmeaza, dar daca nu si nu e loc in forum si pentru opinia mea, vor fi fiind si altii care doresc totusi sa o cunoasca. Deci, iata ce cred eu. Nimic nou sub soare. Este al mii-lea articol fara sare si piper, fara nici o culoare, un nou nimic al unui eseist, odata demult deseori genial, al unui autore care si-a pierdut inspiratiunea, stralucirea si, ce-i mai rau, s-a pierdut pe sine. De ce nu s-ar numi si astfel acest ciot uscat articol, adica, MOARTEA se numeste Vladimir Tismaneanu? D-le V.T., intrebati in final – intr-o retorica tipica dv., eu o consider de Congresul al IX-lea PCR, intrebati sau decideti, e in coada de peste: „Nici unul nu s-a cait”.

Domnia voastra s-a cait vreodata de tot raul facut, cu mefistofelic condei in toti ani de gazetarie peregrinind dupa cum interesul poarta fesul, de la Ana la Caiafa? Si, nu numai cu condeiul, dar si cu functia de duhovnic de alcov doctor in stiinte politice, de la un presidente la altul? Croncaniti ca o bufnita acrita de cunoastere si scirbita de intelepciunea altora: „Nu exista scuza pentru cei care au facut posibile si au participat la aceste orori. Ofiterii si delatorii aflati in slujba lor au permis functionarea unui sistem infernal, menit sa suprime orice urma de autonomie a individului.” Care este scuza dv. ca, spre exemplu:

ca, v-ati intilnit de nenumarate ori conspirativ cu Virgil Maguraneau in anii de dupa Decembrie ’89?

ca, ati acceptat toate comoditatile de tot felul sa aveti acel „dialog” scirbavnic si delationist cu Ion Iliescu si v-ati milogit ba de unul ba de altul sa va apare apoi, dupa publicarea imoralei, atit de rusionase carti, avindu-l ca autor pe Ion Ilici Iliescu si co-autor pe V.T. (dupa care, in America v-ati luptat cu ghearele si dintii, mai aprig decit un coyot flamind, sa apara editia americana avindu-va pe dv. ca autor)?

ca, impreuna cu, ajutat de, pupat de stimabilul zaharia trahanache critic timisorean M.M. v-ati sumes fustele si v-ati las sedus cu fervoare de omul cu prenume de fala pasoptista si nume de gaz dosnic, marinerul president – sa deveniti boss-ul unei comisii la bun dv. plac si al camarillei bashe-iste, din motive de posteritate ce va roade inca viscerele, ca deh, daca Elie Wiesel a fost presedintele Comsisei Holocaustului in Romania, dv. de ce n-ati fi tot asa, sau macar un presedinte de comitz cominternist, sau daca Norman Manea ia premiu dupa premiu, dv. de ce n-ati fi cucustinta vie si vivace vin si zic, de anonima sa fiti suprimul judecator al comunismului romanesc? ca sa nu mai vorbim de toate avantajele materiale si finanaciare ce vi le-au adus aceste honoruri traind sub patul prezidential?

ca,ati lins spornic pe acolo si pe dincolo falnicia lui Gabriel Liiceanu, dar, impartial ca tot evreul sau roamnul? si rontunjimea de Creanga dimbovitean a lui Andrei Plesu, asa doar ca sa fiti prislea cel voinic si filososf marilor de linga drum ai culturii romane, fara sa fi criticat vreodata pe cineva, si fara sa fi inchinat vreun cuvintel macar celor fara de semafor verde, adicatelea ne-purecati de falnicul si rotundul mai inainte pomeniti, sa aiba libera trecere macar in ograda din fata panteonului romanesc? (asta dupa ce falnicul si rotundul v-au batut cu parul la fundul gol si spurcat cu vitejie in fata camerelor de luat vederi, prin reviste dilematice, nu-i asa ca-i asa?)

ca, v-ati promovat sotia in slujbe banoase in America, folosindu-va de EVZ si Jurnalul sa-i publicati timpeniile si jignirile la adresa romanilor, singura ei meditatie abisala fiind faptul ca muradria din WC-urile publice romanesti este o crasa dovada a lipsei de civilizatie, de cultura si asa mai departe a romanilor, ca si cum reginei inimii dv. nu i-ar fi lunecat piciorul niciodata intr-un rahat din WC-urile publice din Washington sau New York sau Chicago, ca sa nu mai vorbim de restul Americii? dar nu numai i-ati dat o slujba grasa, ba pe bani presedentiei ati mai si calatorit-o impreuna cu copilul prin toata Romania si alte tari europene, cu WC-uri execrabile, nu-i asa?

ca, ati crescut sub aripa dv. ocrotitoare un detasament intreg de doctoranzi si doctori in stiintele tismanene, in fapt, ati avut o armata de dastepti care v-au fost sluga-n casa mai intii, apoi valeti, apoi doica la copil, pe urma, secretari, si finalmente, bine educati si struniti cu si de zabala dv. tismologica, i-ati plasat in posturi cheie, unde asteptau si astepata doar cuvintul cifru al dv. sa actioneze, hipnotic, pentru a va proteja si dezvolta conditiunea de tatuc si eminenta si intelighentia vertitabil cenusie al si a generatiei de politologi moderni, doctori de prestigiu dimbovitean in demagogia oricarei dictaturi populiste, adica un veritabil serviciu secret tismefistofelic ? (fireste, unii nu v-au mai ascultat, i-ati biciuit si exilat de indata, cum este cazul sotilor Petresti, nu-i asa? iar altii cum este inchizita M. Oprea le-au luat locul imediat, dar in secret, in secret, ca altfel, deh, nu da bine)

ca, ati avut si aveti afaceri extrem de profitabile, desigur, desigur, spirituale si culturale si universitare, desigur nu altfel, caci sponsorizarile d-aia exista, cu Institutul Cultural Roman si Paftapievici-ul cel atit de sarac incit ne milueste acceptind heculeana sa slujba intru propasirea neamului de prosti in frunte cu Eminescu (pe care mereu il citati cind vi se umple basica de nostalgiile junimii petrecute cu Jebelenii si alti copii ai minunatei si ne-apusei vreodata nmenclaturi ceausiste)?

ca, v-ati tradat moralmente cei mai buni prieteni, cum fara foc nu iese fum si stie toata mahalaua bucuresteana despre Dorin Tudoran si Leonard Oprea?

ca, jucati cartea presdentiala cu disperare privind prapastia de sub bustul dv. ecvestru, insa mai aveti si asul liberalilor pe mineca si, sa nu mai amintim de quinta royala de sub funduletzul domniei voastre, bine strecurata, asezata si atit de racoritoare, a serviciilor secrete?

In sfirsit, nu v-am amintesc decit cele mai de suprafata cosmaruri, asa-zisele cosmaruri mondene, ce va chinuie zi si noapte, despre celelalte holocausturi, sper sa le aveti, nu mai pomenesc ca nu e locul aici si acum. Pe Intrnet circula doua eseuri, „Simpla cugetare despre evreii de astazi, de ieri’ si ‘3 Monstri de secolul 21 si numitorul lor comun’. Se defineste acolo ‘evreul neutru’ si ‘marxistul liberal’. Bine se mai defineste. Si cred ca despre domnia voastra este vorba. Poate ca n-ar strica sa le cititi cu sincera atentie. Da, intr-adevar, sunteti un exemplar evreu neutru si la fel de exemplar marxist liberal.

In consecinta, cainta dv., cainta cu majuscule, a existat vreodata?

In concluzie, care este scuza dv., scuza cu majuscule, pentru un trecut si un prezent atit de glorios lipsit de morala si demnitate?

Cineva scria despre dv. astfel, citez, V.Tisrectteski s-a nascut intr-o zi a veacului 20 din doi parinti semiti, o mama pro-buna-samariteana si un tata erou al luptei impotriva exploatarii omului de catre om, deci, din doi proletari cu spirit nobil. In ziua nasterii, pestele-spiridus-nazdravan din radacina si neamul lui Iuda Iscariotul, a oferit parintilor sai trei uristoare dolofane, machiate strident si purtind minijupe, Marxa, Lenina si Stalina. Impresionati de gratia lor, parintii le-au primit cu bucurie. Astfel, V.Tisrectteski a fost ursit si binecuvintat sa fie paradigma marxistului liberal si sa aiba ca inzestrare fundamentala, super-iezuita formula, simplu exprimata asa: dragostea-de-glorie este constiinta de sine si scuza absolut toate mijloacele folosite intru implinirea ei.

Nu neg, sunteti genial ca politolog, dar execrabil ca om. Poate ca n-ar strica sa va ginditi cit de mult va asemnati nu mai departe cu unii care va spurca cu sirg prin ‘Romania Mare’ sau alte porcine ziare. Stiti, daca va umflati prea mult buricul s-ar putea la un moment dat sa devinda singurul dv. punct de sprijin si atunci nu veti decit o sapca proletara pe tzuguiul buricului dv. rotit in stinga si-n drepata dupa cum bat vinturile si gazele ideologice. Insa si chiar si asa, pina la urma orice buric se usuca si devine doar o cavitate rau mirositoare pe un pintec imbatrinit in rele. =========================================================================


Lasă un comentariu

Categorii