Publicat de: leonard oprea | 2 Septembrie 2016

CAIN-OPORTUNISMUL DINTOTDEAUNA…


 

IMG_5060

Theophil Magus

CAIN-OPORTUNISMUL DINTOTDEAUNA… 

De-a lungul veacurilor cain-oportunismul se înfățișează precum o prismă din sângenoroi pietrificat, de noi înșine șlefuită continuu și având infinit număr de fețe. Fiecare față oglindește cu claritate aspirațiile, viciile, conspirațiile și crimele cain-oportunistului.  Așadar, cain-oportunismul politic cu infinite fețe, sau cel profesional cu infinite fețe, ori cel cultural cu infinite fețe și așa mai departe.

Dar, oricare ar fie ele fețele acestei prisme, în secțiune transversală, în miezul ei a însemnat și va fi mereu astfel: un indicibil amestec de lipsă de morală și etică deodată cu lipsa de demnitate împreună cu lipsa de responsabilitate, nu în ultimul rând – cu lipsă de credință, plus lașitate, plus sociopatie, plus … colaboraționism în fel și chip, de la calomnia lui Iago, până la informatorul plătit, dar și ucigașul răsplătit și până la personalitatea de excepție aflată în slujba Puterii. Oricare ar fi ea, Puterea cu siguranță – mai mult sau mai puțin, dar prin… parțile esențiale – fiind mereu coruptă.

Iar astăzi, cu deosebire în țările ex-comuniste, unde democrația constituie o „no man’s land” – cain-oportunismul este mai presus de orice îndoială, nu vina kafkiană  din Colonia penitenciară, ci un lăudat modus vivendi având ca supremă deviză sentința implacabilă „homo homini lupus”.

 „… ploaia măruntă

 ciupește lacul – două

 lebede … în vals…”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: